Toggle Menu

Ką nešioja šiuolaikiniai vyrai?

MODERNIOSIOS TECHNOLOGIJOS VYRŲ MADOJE

Žinomo šiuolaikinio amerikiečių atlikėjo, prodiuserio ir tikrai stilingo vyro Pharrello Williamso ištartą mintį, kad mada yra daugiau jausmų ir nuojautos, o ne mokslo pasaulis, 21 amžiuje galime interpretuoti įvairiai. Amžiuje, kuomet įvairios gyvenimo sritys nuolat susipina, persidengia ir sąveikauja viena su kita, buvo tik laiko klausimas, kada mada ir mokslas pradės „dirbti“ kartu. Tas laikas yra šiandien.

Tobulumo link

Vienas iš moto, kurį nori apjungti mados ir mokslo novatoriai: „Šiandien technologijas nešiojamės rankose, rytoj jas dėvėsime“. Nors iki 1980-1990-tųjų metų daiktų ir drabužių pirkimas buvo laikomas išskirtinai „moterišku“ bruožu, 2000 m. tyrime (Contemporary Men’s Fashion and New Technology, Frances Ross) jau pastebėta, kad vyrai nebėra pasyvūs vartotojai ir prekių vartojimo svarstyklės pradeda lygintis. Kodėl? Rinką nuolat papildo įvairūs nauji prietaisai, kurie yra skirti abiem lytims (pvz. išmanūs telefonai, įvairūs sporto, sveikos gyvensenos, muzikos prietaisai). Kasdieninius prietaisus (virykles, skalbimo mašinas, kavos aparatus), kurie darosi vis išmanesni, pradeda dažniau naudoti ir vyrai. Žmogų nuolat supa išmaniosios technologijos. Tačiau dauguma prietaisų veikia kaip atskiri daiktai, turintys tik tam tikras funkcijas. O kaipgi drabužiai?

Jau 1968 m. Contemporary Craft muziejus (vienas ilgiausiai veikusių muziejų, uždarytas 2016 m.) Niujorke pristatė parodą skirtą pristatyti mokslo ir mados laimėjimus. Tiesa, parodoje dominavo mokslas – didžiausias dėmesys skirtas astronautų kostiumams, kurie turėjo savybes šilti arba šaldyti, išsipūsti (aktualu nusileidimo metu) arba priglusti prie kūno, šviesti tamsoje. Pristatyta išskirtinė dizainerės Dianos Dew „elektroninės mados“ kolekcija, kurioje kūrėja pademonstravo elektroliuminescencines vakarėlių sukneles ir diržus, kurie skleidė sirenų garsus. Kolekcija dabar nustebintų ne vieną – D. Dew sukurti drabužiai buvo įspūdingi savo laikmečiui, tačiau dėl komponentų gausos nepatogūs ir griozdiški, kėlė daug klausimų dėl saugumo ir skalbimo (kaltininkai – laidai).

Bėgant metams ir tobulėjant technologijoms pastebime daug pokyčių. Dabar išmani mada neįsivaizduojama be e. tekstilės. Kas tai? „E. tekstilės“ terminu apibūdinamos išmanios medžiagos, drabužiai, kurie turi skaitmeninių savybių, elektroninių detalių, kurios leidžia teikti naudą drabužio nešiotojui. Nors pagrindinė drabužių funkcija yra apsaugoti ir sušildyti žmogaus kūną, e. tekstilė turi savybių kurios leidžia komunikuoti, transformuoti, tausoti ir generuoti energiją, netgi augti ar atspindėti žmogaus emocijas. Išmaniąją tekstilę galima skirstyti į dvi kategorijas – estetinę ir našumo didinimo. Pavyzdžiui, drabužio funkcija keisti spalvą yra laikoma estetine, o apsaugoti nuo radiacijos, reguliuoti kūno temperatūrą, suteikti GPS funkciją – našumo didinimo. Šios mados atstovai nori pabrėžti besiūlį ir organišką technologijų ir mados susijungimą. Svarbiausia, kad drabužis būtų patogus, o jo priežiūra ir naudojimas nereikalautų papildomo vartotojo laiko. Prie technologijų ir mados konvergencijos prideda ir populiarėjantys 3D printeriai, kurie drabužiams suteikia nematytas, futuristines detales ir formas.

Spalva, nuotaika, šviesa

Vieni iš išmaniųjų technologijų vyrų madoje pritaikymo pionierių yra „Stone Island“. Įdomiausi modeliai – „Ice Jacket“ striukės ir „Ice Knit“ drabužiai bei aksesuarai. Sukurti atšiaurioms sąlygoms, šie drabužiai turi savybę keisti spalvą priklausomai nuo temperatūros. Drabužiai sukurti pasitelkiant termo jautrių siūlų technologiją (išorinis sluoksnis) išlaikant madingus bei klasikinius dizainus. Vidinis drabužio sluoksnis yra gaminamas iš grynos vilnos, taip suteikiant pilnavertę apsaugą nuo šalčio. Abiejų linijų drabužiai turi unikalius spalvų efektus, kurie nuolat kinta priklausomai nuo temperatūros. Kolekcijos modeliai pardavinėti labai ribotu tiražu ir tik kelias dienas.

Kitam „Stone Island“ modeliui, „Reflex Mat“, kurti naudotas nepermatomas, šviesą atspindintis audinys, kuris buvo padengtas tūkstančiais stiklo mikrosferų, kurios dar buvo praturtintos aukšto intensyvumo spalvų dažais, o grafinis motyvas ant drabužio spausdinamas lazeriu – tai leido sukurti ypatingus raštų efektus kurie matomi pasitelkiant šviesos atspindžius. Kitas, „Micro Reps“ modelis, turėtų būti labai mėgstamas vyrų, kuriems patinka leisti laiką gamtoje – striukė sukurta pagal karinius standartus, visiškai apsaugo nuo vėjo, yra ypatingai lengva.

„Levi‘s“ labiau patinka žaisti ne su medžiagų savybėmis, o su technologijomis ir jų panaudojimu. Taip gimė „Commuter Trucker“ švarkas, kuris kurtas kartu su „Jacquard by Google“. Švarko rankovėje esantis daviklis leidžia valdyti telefoną, muziką, navigaciją. Nors buvo sukurtas būtent dviratininkams, jį įdomu nešioti ir darbe bei namuose. Švarkas net gauna „atnaujinimus“. Vienas iš jų – telefono ir švarko nuotolio pranešimas, kurį gausite jei telefonas nutols tam tikru atstumu nuo švarko. Taip telefono niekada nepaliksite namuose. Švarką taip pat galima skalbti bei džiovinti džiovyklėje! Tiesa, pagrindinį ant rankovės esantį jutiklį teks nuimti. Šis švarkas yra prieinamas kiekvienam – už maždaug 350 dolerių.

Išgelbėsime žemę?

Kompanijai „Levi‘s“, norinčiai praplėsti savo asortimentą „išmaniais drabužiais“, teko įveikti ne tik technologinius iššūkius. „Mados ir technologijų industrijos turi labai atskiras ir uždaras kultūras“, – sakė Paulas Dillingeris, „Levi Strauss & Co.” globalios produktų inovacijos viceprezidentas. „Abi naudoja išskirtinius žodynus, kurie žmogui iš šalies yra nesuprantami. Dalyvavimas bendradarbiavime buvo kaip naujos kalbos mokymasis“.

Ką tuo metu veikė kiti gamintojai ir mokslininkai?

Evernu

Medvilnės populiarumas, milžiniškas naudojimas ir jai auginti skirto vandens sunaudojimas yra vienos didžiausių mados industrijos problemų. Kompanijos „Evernu“ sukurta technologija leidžia perdirbti medvilnę, o pats metodas naudoja 98% mažiau vandens. Juos yra pasamdę „Levi‘s“ norėdami patys patobulinti savo tvarios gamybos principus.

Samsung

Užpatentavo „dėvimą elektroninį prietaisą su veikimo metodu“. Idėją abstrakčiai apibudinama kaip energijos rinkiklis, kuris yra įmontuotas išmaniųjų marškinėlių nugaroje, kuris juos dėvinčio žmogaus judesių pagalba gamina elektrą. Pačio produkto dar reikės palaukti.

Algalife

Inovatyvi kompanija iš Izraelio sukūrusi medžiagą (sukurta naudojant dumblius), kuri ne tik puikiai suyra, bet ir gali būtų paversta ekologiškais dažais. 2018 m. H&M Globalų Inovacijų Apdovanojimų finalininkai.

Rajesh Ramanathan

Mokslininkas, universiteto Royal Melbourne Institute of Technology Australijoje daktaras, atlikęs mokslinius tyrimus susijusius su nauja medžiaga – savaime išsivalančiu audiniu. Mokslininkai teigia, kad mažos metalo struktūros, pritvirtintos prie medvilnės pluošto, paveiktos saulės šviesos, gali suardyti purvą. Mokslininkai sukūrė vario ir sidabro 3D nanostruktūras ant medvilnės siūlo, kuris vėliau buvo įaustas į drabužį. Kai šis drabužis buvo paveiktas saulės spindulių, nanostruktūros sugėrė energiją išjudindamos metalo atomus ir taip išvalė nešvarumus drabužio paviršiuje per maždaug 6 minutes. „Skalbimo mašinų išmesti skubėti dar nereikia“, – sakė R. Ramanathan. „Bet šis proveržis duoda tvirtus pamatus tolimesniam savaiminio išsivalymo drabužių kūrimui“.

Vienas dydis visiems

Ryanas Jasisn sukūrė drabužį vaikams, kuris auga kartu su vaiku iki 7 dydžių. Paslaptis slypi drabužio klostėse, be to drabužis yra labai lengvas, jį galima skalbti mašina, jis yra atsparus vandeniui ir perdirbamas.

Nike HyperAdapt 1.0

2016 metais „Nike“ pristatė pirmuosius sportinius batelius, kurie susivarsto patys. Tereikia paspausti mygtuką.

Unspun

Sukūrė mašiną, kuri pagamina džinsus nuskaičiusi žmogaus duomenis bei išmatavimus 3D formatu, taip sukuriant patogų ir pilnai vartotojui tinkantį drabužį. Tai ne tik keičia apsipirkimo patirtį, bet panaikina pertekliaus problemą. Mašinos jau pagaminti džinsai gali būti iš naujo panaudojami kitai porai džinsų sukurti – taip išnaudojamas visas produkto gyvavimo ciklas ir niekas nenueina veltui.

Pabėgėliams

2016 m. Royal College of Fashion studentai ir darbuotojai sukūrė drabužį (primena lietpaltį), kuris transformuojasi į miegmaišį-palapinę. Skirtas pabėgėliams, kurie yra priversti nueiti tūkstančius kilometrų negalėdami pasiimti būtiniausių daiktų. A’design Award & Competition konkurso bronzos laimėtojai.

Jėgos kostiumas

„Fuseproject“ įkūrėjas, Yvesas Beharas sukūrė „jėgos drabužius“ senyvo amžiaus žmonėms, kurie kenčia nuo raumenų distrofijos. Šie drabužiai leidžia vaikščioti, stovėti, lipti laiptais ir išlikti aktyviems ilgesnį laiką – specialūs dirbtinio intelekto principais paremti „raumenų pagalbininkai“ yra keliuose, nugaroje, klubuose.

„Drabužiai nieko nereiškia iki kol jų kas nors nedėvi“, – sakė garsus dizaineris Marcas Jacobsas. Mokslo ir mados sąjunga ne tik nori būti patraukli, lengvai naudojama bei naudinga vartotojui, bet ir prisidėti prie tvarios mados, atsakingo gamtos resursų naudojimo. Gal dėvėdami išmanius ir į gamtos išsaugojimą orientuotus drabužius patys prisidėsime prie planetos išsaugojimo? O galbūt netrukus marškinėliai praneš apie geriausius restoranus mieste, leis patiems pasirinkti jų ornamentus arba patars, kad reikėtų išsimiegoti ir daugiau judėti?

Naudotos arts.ac.uk Kay Kwok, macrumors.com, dudeiwantthat.com, sneakernews.com nuotraukos.

Būtiniausi žiemos aksesuarai

Gali atrodyti, kad žiemą būti stilingam paprasta – didžiąją laiko dalį tenka būti pasislėpus tamsių spalvų drabužiuose kurie ne tik slopina spalvas mėgstančių vyrų stilių, bet ir nesuteikia laisvės...

Būtiniausi žiemos aksesuarai

Gali atrodyti, kad žiemą būti stilingam paprasta – didžiąją laiko dalį tenka būti pasislėpus tamsių spalvų drabužiuose kurie ne tik slopina spalvas mėgstančių vyrų stilių, bet ir nesuteikia laisvės...

Ar išliks haute couture 21 amžiuje?

Kodėl mums tai rūpi? Išgirdęs, kaip koks nors Lietuvos dizaineris giriasi, kad kuria haute couture, tikras mados žinovas tik gudriai mirkteli akį. Nors mada skirta visiems, haute couture –...